Det här är TeknikTrygg

med Per Axbom

Det ställs krav från samhället på att använda nya tekniska verktyg för att kunna delta och bidra. Allt ifrån parkering och lokaltrafik till räkningar och vårdbesök ska hanteras med appar och sms. Möten och samtal byts ut med video och chatt. På radio och TV säger de att man ska "skicka DM" och "tagga". Det är BankID och Swish och lösenord och FaceTime och mängder av andra nya begrepp som var och en förväntas bemästra.

Samtidigt som samhället förändras erbjuds väldigt lite stöd till vanliga människor att hantera alla skiften. Vad behöver jag tänka på, vem kan man lita på och hur gör jag för att inte trassla till det.

Det är här TeknikTrygg kommer in. Jag vill att fler ska få möjlighet till bättre koll på de digitala verktygen i vardagen. Ett verktyg är egentligen något vi människor uppfinner för att hjälpa oss hantera vår omvärld. Men utan hjälpen att använda kan en lavin med nya verktyg göra att människor far illa. De blir stressade, uteslutna, mindre rörliga och känner att deras röster inte blir hörda.

Det vill jag ändra på.

Jag som gör Tekniktrygg heter Per Axbom. Jag är utbildad kommunikationsvetare och har i mer än 20 år jobbat professionellt med att göra webbtjänster lättare att använda. Jag har skrivit handboken Digital omtanke för att de som bygger informationstekniken ska bli bättre på att inkludera fler människor i sitt arbete.

TeknikTrygg gör jag för dig som behöver några tydliga tips och beskrivningar för att själv ta dig över tröskeln till mer självständighet. Och för dig som hjälper andra i din närhet som kan behöva påminnelser och en ledstång att hålla sig i.

På webbplatsen hittar du en lista över planerade ämnen. Du kan också tipsa mig om du vill att jag beskriver något särskilt. Och du kan självklart prenumerera för att få information när jag publicerar nya instruktioner och filmer.

Mitt mål är enkelt. Jag vill hjälpa dig bli mer tekniktrygg.

Välkommen.